Proč nás bolí záda?

20.03.2012 12:56

     Určitě se vám už někdy stalo, že jste se probudili s bolestí za krkem či malou blokádou v oblasti krční páteře. Pár dní to dělalo obtíže, poté bolest odezněla, svaly se uvolnily a "jelo se dál". Tak to je ten lepší případ. Ovšem pokud se nebudeme o svaly v oblasti krku a hrudníku starat dlouhodobě, může se stát, že během let blokády budou častější a častější. A možná příčina? Díky špatným návykům se nám zkrátily tyto svaly - šíjové, zdvihače hlavy, horní trapézové a prsní a naopak ochably svaly zádové (mezilopatkové a dolní fixátory lopatek) a hlubolé krční flexory (ohybače). Typickými projevy takového stavu jsou "kulatá" záda a předsun hlavy.

     Ale není to jen krční páteř, která nás může trápit. Po pár minutách stání začnou bolet bedra? Při cvičení bolí bedra? Je vám to povědomé? Tak to je dost pravděpodobné, že se vám je podařilo cvičením či různými pracovními stereotypy přetížit. Bederní vzpřimovače se zkrátily, břišní svaly nejsou dostatečně silné, aby váhu těla udržely, můžou se k tomu přidat oslabené svaly hyžďové, zkrácené hamstringy, tím vším se nám posune postavení pánve a máme zaděláno na další bolesti, nejen v bedrech.

     Správným cvičením lze do jisté míry vše napravit. Záleží samozřejmě na věku člověka. Lépe to půjde u dvacetiletého, hůře u šedesátiletého. Ale posun k lepšímu tu bude vždy. Stačí si jen uvědomit, že je třeba pro to něco udělat. Vždyť cvičení je přece příjemné!!